Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane
prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu
30 MIN
5/10
  • ziemniaki, 1kg
  • cebula
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Co przygotować?

  • patelnię do smażenia
  • miskę na ciasto
  • łyżkę do nakładania

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, następnie przecedzić z nadmiaru wody. Dodać jajka, posolić, popieprzyć oraz wsypać 2-3 łyżki mąki (im mniej mąki, tym placki będą bardziej chrupiące). Wszystko wymieszać na jednolitą masę.

Smażenie

Na rozgrzaną patelnie wlać sporą ilość oleju. Używając łyżki kuchennej nakładać ciasto. Po 2-3 minutach przewrócić na drugą stronę.

Wskazówka

Po usmażeniu, placki najlepiej wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki dobrze smakują ze śmietaną i posypane cukrem.
KOMENTARZE
0
SUPER! Lubie placki ziemniaczane, najlepsze z cukrem. Chodziaż ja nie dodaje pieprzu.
3 marca 2014, 18:30
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE