Ciasto Toffik

Ciasto Toffik Ciasto Toffik Ciasto Toffik Ciasto Toffik Ciasto Toffik
Wyśmienite ciasto o smaku toffi.
>60 MIN
5/10
  • 3 łyżki cukru
  • Mleko skondensowane słodkie (puszka)
  • Śmietana kremowa 30% (375 ml)
  • 1 litr mleka
  • 2 Budynie śmietankowe (w proszku)
  • Herbatniki (3 duże paczki)

Co przygotować?

  • Blacha
  • Garnek z wodą
  • Miska

Przygotowanie

Nasze mleko skondensowane włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować przez półtorej godziny. Gdy mleko się ugotuje wykładamy całą blachę herbatnikami.
Następnie robimy budyń według przepisu na opakowaniu. Zrobiony budyń, jeszcze gorący wylewamy na pierwszą warstwę herbatników i przykrywamy następna warstwą. Gdy czas gotowania mleka skondensowanego minie, otwieramy puszkę i wylewamy bardzo ciepłe mleko na warstwę herbatników i nakładamy ostatnią warstwę ciasteczek. Gdy ciasto ostygnie (może to być nawet na drugi dzień) ubijamy śmietanę kremówkę na gęstą masę i nakładamy. Dekorujemy według uznania: orzeszkami, wiórkami kokosowymi , czekoladą, migdałami.

KOMENTARZE
0
Jadłem - polecam. Orzeszki ziemne świetnie kontrastują ze słodyczą ciasta.
20 lutego 2014, 00:37
2
Uwielbiam takie ciasta! Szczeólnie dlatego że jest ten budyn i kremy. Pycha :)
19 lutego 2014, 22:59
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE