Waniliowa tarta z bezą

Waniliowa tarta z bezą Waniliowa tarta z bezą
Puszyste i lekkie ciasto z kremem z wanilii
>60 MIN
7/10
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag margaryny np. Kasi
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 laska wanilii
  • łyżka masła
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru

Co przygotować?

  • folia
  • tortownica
  • garnek

Ciasto

Mąkę posiekaj z margaryną, cukrem i żółtkiem. Dodaj wodę i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny lub do zamrażarki na 15 minut. Wyjmij, podziel na 2 części. Jedną częścią wylep dno tortownicy o śr. 24cm, a drugą częścią wylep boki formy na wysokość 2-3cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz przez ok.15 min w temp. 150*C z termoobiegiem.

Krem

Zagotuj 2 szklanki mleka z przekrojoną na pół laską wanilii, cukrem i masłem i zdejmij z ognia (usuń wanilię). Do reszty mleka dodaj 3 żółtka i mąkę ziemniaczaną i utrzyj dokładnie masę. Do gorącego mleka wlewaj powoli masę żółtkową energicznie mieszając, aż krem zgęstnieje. (Można na kilkanaście sekund garnek ustawić na małym ogniu, mieszać masę uważając aby krem się nie zagotował). Krem wylej na ciasto i piecz kolejne 20 min.

Beza

Zimne białka ubij z solą na sztywną pianę i utrwal cukrem pudrem. Bezę wyłóż na krem i zapiekaj 10-15min.
Ostudzone ciasto udekoruj laską wanilii i starta czekoladą.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE