Pulpety (5 szt.) z sosem pomidorowym

Pulpety (5 szt.) z sosem pomidorowym Pulpety (5 szt.) z sosem pomidorowym Pulpety (5 szt.) z sosem pomidorowym Pulpety (5 szt.) z sosem pomidorowym Pulpety (5 szt.) z sosem pomidorowym
Pulpety na rodzinny obiad.
60 MIN
5/10
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki koncentratu
  • puszka pomidorów
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 średniej cebuli
  • przyprawy jak na kotlet mielony
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Co przygotować?

  • patelnię do smażenia
  • garnek na sos
  • miskę na mięso

Przygotowanie

Cebule zeszklić na patelni. Do miski włożyć mięso mielone i dodać kasze manną, bułkę tartą, cebulę, musztardę, jajko, czosnek i resztę przypraw. Uformować kuleczki i opiec na patelni. Przełożyć do garnka z sosem.

Sos

Do garnka wlej sporą ilość wody, doprawić bulionem lub kostką rosołową, dodać puszkę pomidorów, dwie łyżki koncentratu, łyżkę cukru i pieprzu do smaku. Gdy sos chwilę się pogotuje, należy zagęścić - dodając dwie łyżki mąki ziemniaczanej, na sam koniec wlać pół szklanki śmietany kremówki. Następnie dodać wcześniej usmażone pulpety.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE