"Chińska" surówka z białej kapusty

"Chińska" surówka z białej kapusty swoją nazwę zawdzięcza temu, że jest często składnikiem dań serwowanych w azjatyckich barach. Jej niepowtarzalny smak - to sukces tej surówki, która idealnie nadaje się do wielu dań.
60 MIN
7/10
  • kapusta (nieduża główka kapusty)
  • 2-3 marchewki
  • pół szklanki wody
  • 3-4 łyżki octu winnego
  • ćwierć szklanki oleju ryżowego (oliwy z oliwek)
  • 1 łyżka zmielonego imbiru
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • cukier (do poprawy smaku)
  • sól
  • pieprz

Co przygotować?

  • Naczynie na surówkę
  • Naczynie na zalewę

Przygotowanie surówki

Kapustę poszatkować na cienkie paski. Marchew obrać i zetrzeć na tarce (grubo potarte). Całość razem wymieszać.

Przygotowanie zalewy do surówki

Składniki zalewy dokładnie wymieszać i zalać nią surówkę. Całość należy następnie dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną surówkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin (chodzi o dokładne przesiąknięcie całości składników i zmiękczenie).

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE