Pierogi z soczewicą marki Halina, fetą, gorgonzolą i groszkiem

Pierogi z soczewicą marki Halina, fetą, gorgonzolą i groszkiem Pierogi z soczewicą marki Halina, fetą, gorgonzolą i groszkiem
Pierogi z soczewicą marki Halina, fetą, gorgonzolą i groszkiem to świetna propozycja na pyszny, a przy tym pełnowartościowy posiłek.
30 MIN
2/10
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej Halina
  • · 1,5 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego
  • · 200 g fety
  • · 100 g gorgonzoli
  • · 2 ząbki czosnku
  • · sól
  • · pieprz
  • · 2–3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 400 g) + do podsypywania
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka masła roztopionego

Co przygotować?

Farsz

1. Soczewicę czerwoną marki Halina ugotuj wg zaleceń producenta, ostudź.
2. Groszek ugotuj, ostudź, ugnieć widelcem (nie rozdrabniaj całego groszku, niech mniejsza część zostanie nierozdrobniona). Czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Sery rozdrób widelcem.
4. Połącz soczewicę, z ugniecionym groszkiem, serami i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Ciasto

5. Z podanych składników zagnieć ciasto. Nie podsypuj j go zbyt dużą ilością mąki, ciasto powinno być elastyczne, a przy tym miękkie i delikatne. Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na 15 minut.
6. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj koła. Nakładaj łyżeczką farsz i sklejaj pierogi. Odkładaj je na posypaną mąką tackę lub talerz.
7. Zagotuj w dużym garnku wodę, lekko ją osól. Partiami gotuj pierogi, 1–2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
8. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu i ugotowane pierogi smaż porcjami na lekko brązowy kolor.
9. Podawaj gorące z ulubionymi warzywami i/lub np. zimnym kefirem.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE