Banany w cieście po chińsku

Banany w cieście po chińsku
Delikatne banany otulone chrupiąca panierką.
30 MIN
6/10
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 75 g mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 75 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 8 średnich bananów
  • 250 ml wody
  • 4 łyżki jasnego brązowego cukru
  • olej do głębokiego smażenia

Co przygotować?

  • talerz do obtaczania
  • misę na ciasto
  • Wok

Przygotowanie

Banany pokroić i umieścić w dużej misce. Skropić banany sokiem z cytryny, żeby zapobiec zmianie barwy. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ryżową (można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub chińszczyzną), mąkę kukurydziana i cynamon przesiać do drugiej miski. Stopniowo dodawać wodę, tworząc lejące się ciasto.

Smażenie

W woku rozgrzać olej do bardzo wysokiej temperatury. Następnie zmniejszyć płomień. Kawałki bananów nadziewać na widelec i zanurzać w cieście, strząsając z nadmiaru ciasta. Ostrożnie wkładać banany do woka i smażyć przez 2-3 minuty na złoto. Wyjmować banany łyżką cedzakową.

Podawanie

Po wyjęciu bananów z woka, obtoczyć je w cukrze, a następnie przełożyć do miseczek i podawać z bitą śmietaną lub lodami.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE