Serwis UGOTUJ.pl na sprzedaż. Kontakt -> redakcja(at)ugotuj.pl

Beza Pavlova z konfiturą malinową Schwartau, mascarpone i owocami

Beza Pavlova z konfiturą malinową Schwartau, mascarpone i owocami
Przepis powstał przy współpracy z blogiem http://apetyt-na-kuchnie.pl.
>60 MIN
6/10
  • 6 białek
  • szklanka drobnego cukru
  • żółtko bądź dwa (w zależności od wielkości)
  • łyżka cukru
  • 2 opakowania mascarpone
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • owoce: borówka, malina, jeżyna bądź truskawka
  • konfitura malinowa Schwartau
  • mięta

Co przygotować?

  • patera lub talerz
  • mikser

Wykonanie:

Ubić białka na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i dalej ubijać mikserem aż bez będzie biała i błyszcząca. Musi być sztywna po odwróceniu do góry nogami. Natłuścić papier do pieczenia robiąc kółko, wyłożyć bezę. Piekarnik włączyć n a 160 stopni i piec bezę przez ok. 8-10 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i suszyć bezę ok. godziny.

Krem:

Ubić żółtka z cukrem na kogel-mogel, dodać mascarpone, wolno i krótko zamieszać łyżką. W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę, połączyć obydwie masy wszystko chwilę schłodzić w lodówce.

Wyłożenie:

Na dużą paterę bądź talerz wyłożyć bezę, następnie posmarować masą z mascarpone i konfiturą malinową . Na wierzchu wyłożyć owoce i przystroić miętą Smacznego!
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE