Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami
Potrawa z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami.
>60 MIN
8/10
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 150 g grzybów suszonych
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2-3 duże cebule

Co przygotować?

  • stolnica
  • wałek
  • garnek do gotowania
  • misę na farsz

Ciasto

Na stolnicę lub duży blat wysypujemy mąkę i robimy mały "dołeczek", dodajemy jajko, dwa żółtka i łyżeczkę soli - dolewając co chwilę trochę wody. Ugniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Odkładamy je na 15-20 minut, aby odpoczęło. Następnie na stolnicę wysypujemy mąkę i rozwałkujemy dosyć cienko nasze ciasto. Szklanką wykrawamy koła, do których będziemy nakładali farsz.

Farsz

Wcześniej namoczone (najlepiej całą noc) grzyby gotujemy, aż zmiękną i odcedzamy, wywar zostawiamy. Gotujemy również kapustę kiszoną w osolonej wodzie, do której dodajemy liście laurowe, wywar z grzybów oraz łyżeczkę cukru. W międzyczasie smażymy cebulkę na złoto, najlepiej na maśle. Następnie do misy wrzucamy posiekaną kapustę (ostudzoną), posiekane grzyby, usmażoną cebulę, doprawiamy - solą, pieprzem i wszystko mieszamy.

Przygotowanie

Do wcześniej wykrawanych kółek z surowego ciasta, nakładamy farsz i lepimy. Następnie do gotującej i osolonej wody wrzucamy nasze pierogi. Gdy wypłyną, czekamy jeszcze 3-4 minuty i wyciągamy. Pierogi można jeść gotowane, jak i te smażone - nieco chrupiące.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE