Ryż jaśminowy z brzoskwiniami

Ryż jaśminowy z brzoskwiniami
Ryż jaśminowy z brzoskwiniami
30 MIN
3/10
  • • 120 g ryżu jaśminowego marki Britta
  • • puszka brzoskwiń w zalewie
  • • 300 ml mleka
  • • 40 g cukru
  • • 1,5 łyżeczki soku z pomarańczy lub 1,5 łyżki ulubionego likieru owocowego
  • • łyżka cynamonu
  • • cukier waniliowy do smaku
  • • sól

Co przygotować?

  • garnek

Etap I

Ryż opłukać kilka razy w zimnej wodzie, gotować w osolonej przez 10 minut, a następnie odcedzić. Ponownie wstawić do gotowania tym razem w mleku z dodatkiem 40 g cukru, odrobiną cukru waniliowego oraz cynamonem. Całość gotować do momentu, gdy ryż wchłonie mleko, często mieszając. Pod koniec gotowania dolać sok z pomarańczy. Ryż nałożyć do miseczek, dodać pokrojone w paski brzoskwinie i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE