Krem z polskiego buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, malinami i oliwą bazyliową Olitalia

Krem z polskiego buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, malinami i oliwą bazyliową Olitalia Krem z polskiego buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, malinami i oliwą bazyliową Olitalia
przepyszny krem z buraków
>60 MIN
3/10
  • • 0,8-1kg małych, buraków
  • • pół główki czosnku
  • • 0,7-1l wywaru warzywnego (najlepiej na listku laurowym i zielu angielskim)
  • • 1/3 opakowania włoszczyzny
  • • małe jabłko (opcjonalnie: pół łyżeczki cukru, opcjonalnie: pół łyżeczki soku z cytryn sycylijskich LiMMi)
  • • 2 łyżki Oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia
  • • sól morska do doprawienia
  • • śmietana gęsta
  • • świeży tymianek
  • • opakowanie świeżych malin
  • • Oliwa smakowa Extra Vergine Olitalia z bazylią

Co przygotować?

  • garnek
  • blaszka do pieczenia
  • patelnia

Etap I

Buraki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 180 st. C. Kiedy ostygną, obieramy je i kroimy w grube plastry.

Etap II

Pokrojoną włoszczyznę wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażamy 5 minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszamy kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparowało sok. Ząbki czosnku lekko rozgniatamy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do rondla, włączamy większą moc płyty i smażymy minutę ciągle mieszając, aż poczujemy wyraźny aromat smażonego czosnku.

Etap III

Podlewamy włoszczyznę wywarem, dodajemy pokrojone buraki, zagotowujemy.

Doprawiamy solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem. Dodajemy opakowanie malin i gotujemy aż się rozpadną. Na końcu zupę należy zblendować i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek oraz wszelkich zabrudzeń.

Do miseczki rozlewamy krem, przystrajamy kleksem śmietanowym, połówkami malin, kroplami oliwy bazyliowej Olitalia oraz świeżym tymiankiem.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE