Spaghetti z sosem pomidorowym

Spaghetti z sosem pomidorowym Spaghetti z sosem pomidorowym Spaghetti z sosem pomidorowym Spaghetti z sosem pomidorowym Spaghetti z sosem pomidorowym Spaghetti z sosem pomidorowym
Typowe danie spaghetti składające się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem.
60 MIN
7/10
  • przecier pomidorowy/koncentrat pomidorowy (słoiczek)
  • olej
  • cebula
  • czosnek
  • 0.5kg mięso mielone, wieprzowo-wołowe
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Co przygotować?

  • patelnię do smażenia mięsa
  • garnek do ugotowania makaronu
  • garnek do sosu

Makaron

Do garnka wlewamy sporą ilość wody, 2-3 łyżki soli oraz kilka kropel oleju. Gdy woda zacznie się gotować - wsadzamy makaron spaghetti. Gotujemy przez około 10 minut, aby uzyskać konsystencje Al dente. Następnie przelewamy makaron na sitko i opłukujemy zimną wodą.

Przygotowanie

Kroimy czosnek i cebulę w kostkę, podgrzewamy patelnię i wrzucamy na gorący olej. Gdy cebula z czosnkiem chwilę przesmaża się - dorzucamy mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano (lub przyprawą włoską), mieszamy wszystko i smażymy przez około 10-15 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat oraz 2-3 łyżki cukru, mieszamy sos oraz dusimy jeszcze przez kilka minut. Podawać na ciepło - posypane serem.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE