Chipsy bananowe – zdrowa przekąska na diecie?

Chipsy bananowe – zdrowa przekąska na diecie?
Czy chipsy bananowe są przekąską, którą warto czasem jeść? Tak. Dlaczego? Powodów jest kilka. Przede wszystkim chipsy bananowe są smaczne i zdrowe. Suszone banany, z którym robi się chipsy, są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Zawierają duże ilości potasu, który obniża wysokie ciśnienie krwi, jest niezbędny do zapewnienia równowagi wodnej organizmu i łagodzi dolegliwości mięśniowe oraz serotoninę – przekaźnik układu nerwowego o działaniu uspokajającym, dzięki czemu pomagają na bezsenność i nerwowość. Chipsy bananowe są ponadto bogatym źródłem witamin z grupy B, dzięki czemu zwiększają koncentrację i dlatego są polecane w czasie nauki lub pracy umysłowej. Choć chipsy bananowe są dość kaloryczne, ale zwykle smażone na oleju kokosowym, który jest bardzo zdrowy, dlatego i z powodów wymienionych wcześniej, warto czasem po nie sięgnąć. Aby jednak mieć większą pewność co do składu chipsów, warto samemu przygotować chipsy bananowe. Przepis jest bardzo prosty i podany niżej. Chipsy bananowe są zdecydowanie lepszym wyborem niż zwykłe chipsy ziemniaczane.
15 MIN
3/10
  • banany, łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

- Banana obierz i pokrój w cienkie plastry.
- Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju kokosowego.
- Na rozgrzany olej wrzuć pokrojone wcześniej banany.
- Smaż banany na złoty kolor, przez około 1-2 minuty.
- Kiedy plastry bananów będą złoto-brązowe, odwróć je na drugą stronę i smaż kolejną minutę – dwie.
- Pod koniec smażenia banany można posypać wybranymi przyprawami, np. cynamonem.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE