Słoneczna Italia jesienną porą

Słoneczna Italia jesienną porą
Słoneczna Italia jesienną porą to pyszna i delikatna sałatka, która sprawdzi się na każdą okazję.
30 MIN
2/10
  • 2 garści rukoli
  • 1/3 szklanki makaronu ARRIGHI (Gwiazdeczki - Stelline)
  • 8 suszonych pomidorów w oleju PONTI
  • 120 g mini mozzarelli
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 12 czarnych oliwek SERPIS
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

Co przygotować?

  • garnek

Wykonanie

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku..
2. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
3. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
4. Pomidorki przekrawamy na pół, a oliwki kroimy na plasterki.
5. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
6. Makaron mieszamy z dresingiem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami oraz pestkami dyni i słonecznika. Całość delikatnie łączymy z rukolą i przekładamy na półmisek/talerze, a następnie układamy pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE