Panzanella – sałatka toskańska

Panzanella – sałatka toskańska
Panzanella to zdrowa i pyszna sałatka na każdą okazję.
30 MIN
1/10
  • • 50g białego pieczywa (typu ciabatta)
  • • 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
  • • 10 ml octu balsamicznego z Modeny marki Ponti
  • • 1 ząbek czosnku
  • • pomidory kolorowe
  • • 20g czerwona cebula
  • • ½ pęczka bazylii
  • • sól i pieprz do smaku
  • • 10g tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
  • • 20g karczochów krojonych marki Ponti
  • • 30g papryka pieczona
  • • kilka kaparów marki Ponti

Co przygotować?

  • blender

Przygotowanie:

Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy z wszystkimi składnikami. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty. Polewamy dressingiem i serwujemy.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE