Ciasto Bambo (Murzynek)

Ciasto Bambo (Murzynek) Ciasto Bambo (Murzynek) Ciasto Bambo (Murzynek) Ciasto Bambo (Murzynek) Ciasto Bambo (Murzynek) Ciasto Bambo (Murzynek) Ciasto Bambo (Murzynek) Ciasto Bambo (Murzynek) Ciasto Bambo (Murzynek) Ciasto Bambo (Murzynek) Ciasto Bambo (Murzynek) Ciasto Bambo (Murzynek)
Smakowite ciasto kakaowe z nadzieniem.
>60 MIN
7/10
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka alkoholu(likier, rum, amaretto)
  • marmolada lub dżem
  • szczypta soli

Co przygotować?

  • Miska
  • Garnek
  • Mikser
  • Tortownica (śr, 24 cm)
  • Szklanka

Przygotowanie

Do garnka dodaj pokrojone masło lub margarynę, wodę, cukier, aromat i kakao. Podgrzewaj do zagotowania kilka razy mieszając dokładnie by nie przypalić. Następnie ostudź masę i odlej szklankę masy na polewę. Do ostudzonej masy dodaj żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj mikserem na małych obrotach przez 4 minuty. Białka ubij ze szczyptą soli i wymieszaj delikatnie i krótko z masą kakaową do gładkości.

Wykonanie

Na wysmarowaną masłem i bułką tartą tortownicę (24 cm) wylej ciasto. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Ostudzone ciasto wyjmij z formy, przekrój poziomo na 2 części. Spód umieszczony w tortownicy przełóż marmoladą (różaną) lub ulubionym dżemem. Złóż ciasto i w zamkniętej tortownicy polej ciasto wcześniej odlaną porcją polewy. Poczekaj aż ciasto się nasiąknie.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE