Dwa odświeżające sorbety

Dwa odświeżające sorbety Dwa odświeżające sorbety
Pyszne, owocowe sorbety domowej roboty to wspaniały pomysł na ochłodę w upalny dzień.
15 MIN
1/10
  • Sorbet mango-limonkowy:
  • • 250 g wody
  • • 50 g cukru
  • • 200 g miąższu z mango
  • • 60 ml soku z limonki Limmi
  • Sorbet miętowo-imbirowy:
  • • 500 ml wody
  • • 80 g świeżego imbiru
  • • 150 g cukru
  • • 4 gałązki mięty

Co przygotować?

Wykonanie:

Sorbet mango-limonkowy: wlej wodę i cukier do garnka, dodaj sok z limonki i gotuj przez około 2 minuty. Ostudź szybko, zanurz garnek w misce z lodem.
Wydrąż miąższ z mango, umieść go w misce, zblenduj i dodaj syrop z limonki. Wymieszaj i wlej masę do maszyny do lodów.

Włącz maszynę do lodów – zajmie to ok 40 min, aż sorbet zacznie gęstnieć. Następnie przenieś sorbet do miski, i przechowuj w zamrażarce.

Wykonanie:

Sorbet miętowo-imbirowy: wlej wodę i cukier do małego garnka wraz z obranymi i drobno pokrojonymi kawałkami imbiru i listkami mięty.

Zagotuj przez ok 2 minuty ostudź szybko, umieszczając go w misce pełnej lodu. Natępnie zblenduj i przecedź przez sito i przełóż do maszyny do lodów – uruchom ją na najmniej 40 minut, aż sorbet osiągnie pożądaną konsystencję. Przelej do miski i umieść ją w zamrażarce.

Jeśli nie masz maszyny do lodów, można wlać masę do dużej miski i umieścić ją w zamrażarce przez co najmniej 1 godzinę.
Następnie wyjąć miskę, wymieszać widelcem i powtarzać co jakiś czas, dopóki nie osiągnie pożądanej konsystencji.
Podawać sorbet mango-limonkowy i miętowo-imbirowy w pucharkach ozdobionych kawałkami mango i listkami mięty.


KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE