Pstrąg łososiowy na karczochach

Pstrąg łososiowy na karczochach Pstrąg łososiowy na karczochach
Pstrąg łososiowy na karczochach to idealna propozycja na wykwintną kolację.
30 MIN
2/10
  • Składniki (2 porcje):
  • • 2 filety z pstrąga (ok. 400 g)
  • • 1/2 op. Karczochów krojonych marki Ponti
  • • 200 g makaronu Rurki skręcane – Tortiglioni nr 24 marki Arrighi
  • • 200 g pomidorów koktajlowych
  • • 1/2 małej cebuli
  • • 1 ząbek czosnku
  • • garść bazylii
  • • Oliwa z oliwek Extra Vergine marki Olitalia
  • • Glassa Gastronomica marki Ponti
  • • 3 łyżki wina białego wytrawnego (lub wody)
  • • sól
  • • pieprz
  • • pieprz czerwony w ziarnkach

Co przygotować?

  • patelnię
  • garnek

Wykonanie:

1. Pstrąga umyj. Posól.
2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
3. Pomidorki przekrój na połowy.
4. Rozgrzej patelnie i wlej na nią 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż chwilę, do zeszklenia.
5. Dodaj pomidorki i wino (wodę). Duś chwilkę, dopraw solą i pieprzem.
6. Zagotuj wodę (2 litry), posól ją. Wrzuć makaron i gotuj go 12 minut.
7. W międzyczasie przygotuj rybę na parze. Gotuj ją w zależności od grubości 6–10 minut.
8. Posiekaj bazylię.
9. Odcedzony makaron przełóż na patelnię, dodaj bazylię, całość wymieszaj.
10. Rybę posyp ziarenkami pieprzu czerwonego, podawaj z karczochami oraz makaronem. Całość skrop Glassą.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE