Cyko-lody

Cyko-lody
Domowe Cyko-lody we własnym wykonaniu to słodka uczta dla podniebienia.
30 MIN
2/10
  • 20 g Cykoriady Ekstrakt
  • 100 ml mleka
  • 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 300 g śmietany kremówki (36 %)
  • 3-4 łyżki cukru pudru / miodu

Co przygotować?

  • mikser
  • plastikowy pojemnik
  • wykałaczkę
  • garnuszek

Przygotowanie

Cykoriadę rozpuszczamy w podgrzanym mleku i czekamy,aż ostygnie. Mleko skondensowane ubijamy mikserem. W osobnej misce ubijamy kremówkę pod koniec dodając cukier puder / miód. Pianę z mleka skondensowanego oraz ubitą śmietanę łączymy, dodajemy rozpuszczoną wcześniej Cykoriadę (zostawiamy troszeczkę do dekoracji), całość delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i na całą powierzchnię cienką strużką wylewamy pozostałą część Cykoriady. Możemy patyczkiem/wykałaczką/widelczykiem utworzyć wzorki. Wstawiamy do zamrażarki na kilka/ kilkanaście godzin.
SMACZNEGO!

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE