Ciasto na bitej śmietanie (tort)

Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort) Ciasto na bitej śmietanie (tort)
Wyrób ciastkarski, który został przyrządzony z ciasta, najczęściej z ciasta biszkoptowego, jest rodzajem wykwintnego deseru.
>60 MIN
10/10
  • 1 szklanka białej oranżady
  • 2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oliwy
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śmietana 30% (275ml)
  • 0,5 kg truskawek
  • 3 łyżki czubate dżemu
  • 3 łyżki żelatyny

Co przygotować?

  • tortownice
  • mikser

Wykonanie

W misce utrzeć jajka z cukrem (na kogel-mogel), dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia, oranżadę, oliwę w małych ilościach (3 zmiany) cały czas ubijając mikserem. Rozdzielić masę na 2 różne części, do jednej dodać 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao. Masy wylewać na przemian (po 3 łyżki czubate) do tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą. Piec przez około godzinę w temperaturze 150°C.

Dalsze przygotowanie

Ciasto upieczone ostudzić i przekroić na trzy lub dwie części - według uznania. Pierwszy spód włożyć do tortownicy i posmarować marmoladą, przełożyć bitą śmietaną lub kremem, który najbardziej lubimy. Krem może być gotowy, firmy Gellwe lub Dr. Oetker - robiony według przepisu na opakowaniu. Ja przełożyłam bitą śmietaną, którą ubiłam ze śmietany 30% z dodatkiem 4 łyżek cukru, truskawek i rozpuszczonej żelatyny (pół porcji). Całość wylewamy na jedną część biszkoptu, a drugą przykrywamy. Ubijamy drugą porcję bitej śmietany, analogicznie jak pierwszą, tym razem bez truskawek, ale za to z dżemem jagodowym. Przykrywamy trzecią część biszkoptu i wkładamy do lodówki. Dekorujemy na drugi dzień. Gorącym nożem zanurzonym we wrzątku wykrawamy tort z tortownicy i ubijamy trzeci raz bitą śmietanę - jak wcześniejsze. Szprycujemy, obsmarowujemy i dekorujemy według gustu. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi, orzechami lub pokruszonymi biszkoptami.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE