Spaghetti z pulpecikami i pomidorkami cherry

Spaghetti z pulpecikami i pomidorkami cherry
Spaghetti z pulpecikami i pomidorkami cherry to ciekawy pomysł na szybki i smaczny obiad.
30 MIN
4/10
  • 400 g spaghetti Arrighi
  • 2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 300 g pomidorków cherry
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól, pieprz

Co przygotować?

  • patelnię
  • garnek

Przygotowanie

Zmieszaj mięso mielone z jajkiem, bułką tartą, musztardą, miodem i szalotką. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego i usmaż je na oliwie aż będą rumiane ze wszystkich stron. W osobnym naczyniu zagotuj pomidory krojone z bazylią Valfrutta. Dopraw je solą i pieprzem, dodaj troszkę oliwy z oliwek. Gotuj tak długo, aż woda się zredukuje i powstanie gęsty jednolity sos. Na samym końcu dodaj połówki pomidorków cherry i gotuj jeszcze 5 min. W tym czasie ugotuj spaghetti al dente. Odcedź i dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj. Nałóż danie na talerze, na wierzchu ułóż pulpeciki i udekoruj listkami bazylii.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE