Smalec domowy

Smalec domowy Smalec domowy Smalec domowy Smalec domowy Smalec domowy Smalec domowy Smalec domowy Smalec domowy Smalec domowy Smalec domowy
Smalec domowy do bezpośredniego spożywania.
>60 MIN
5/10
  • słonina - 700g
  • boczek 300g
  • dwie duże cebule
  • jabłko
  • dwa zabki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mleka

Co przygotować?

  • deskę do krojenia
  • głęboką patelnię lub garnuszek

Przygotowanie

Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę słoninę, gdy się trochę roztopi dorzucić boczku, a następnie cebulę, czosnek i jabłko. Doprawić solą, pieprzem, łyżką majeranku i dolać dwie łyżki mleka. Całość powinna się topić około 2-3 godziny na bardzo małym ogniu. Idealnie smakuje z pajdą chleba i ogórkiem kiszonym.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE