Ryba po grecku

Ryba po grecku Ryba po grecku Ryba po grecku Ryba po grecku Ryba po grecku Ryba po grecku
Podawana na ciepło lub zimno potrawa, na którą składają się smażone kawałki lub filety rybne w sosie warzywnym.
60 MIN
8/10
  • 4 marchewki duże
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200g)
  • 1 słoiczek ketchupu pudliszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 4 płaty (filety) ryby (panga lub inna ulubiona)
  • 5 łyżek oleju
  • 3 czubate łyżki mąki

Co przygotować?

  • misę na farsz
  • naczynie na rybę
  • patelnię do smażenia

Farsz

Surowe warzywa obrać, zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w kosteczkę. Wszystko wrzucić na patelnię, na gorący olej i podsmażyć. Dodać 2 szklanki wody i dusić warzywa. Dodać przecier pomidorowy, łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli, pieprz do smaku i mały słoiczek ketchupu Pudliszki. Dusić warzywa pod przykryciem do miękkości.

Ryba

Rybę pokroić na kawałki, na patelnię dodać 5 łyżek oleju, Do wcześniej przygotowanej miski nasypać 3 czubate łyżki mąki - do panierowania ryby. Obtoczyć rybę w mące, posolić, popieprzyć i smażyć na złoty kolor.

Usmażoną rybę i uduszone warzywa nakładać na przemian (ryba,farsz, ryba) w naczyniu.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE