Roladki z pstrąga z sokiem cytrynowym i imbirem

Roladki z pstrąga z sokiem cytrynowym i imbirem
Roladki z pstrąga z nietypowym nadzieniem.
15 MIN
3/10
  • 840 g filetów z pstrąga
  • 35 ml soku z cytryn Limmi
  • 10 g świeżego imbiru
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 30 g rodzynek
  • 15 liści laurowych
  • 40 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Co przygotować?

  • naczynie żaroodporne
  • wykałaczki

Etap 1

Umyj rodzynki, a następnie zamocz je w 25 ml soku z cytryn Limmi na około 10 minut.

Odsącz rodzynki, nie wylewając soku z cytryn (potrzebny będzie w dalszej części przepisu). Bułkę tartą wsyp do miski, dodaj rodzynki, orzeszki piniowe, utarty imbir, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki.

Etap 2

Do pozostałego soku z cytryn dodaj 20 ml oliwy z oliwek. Płyn wymieszaj z przygotowanymi wcześniej składnikami suchymi, tak aby powstała masa na nadzienie roladki.

Przygotuj pstrąga: obierz rybę z skóry i pokrój w cienkie (4 mm), długie plastry. Dopraw dla smaku solą i pieprzem. Na każdym z plastrów ryby rozprowadź warstwę nadzienia i zwiń je w roladki. Możesz użycz wykałaczek, aby roladki miały bardziej zwięzłą formę.

Etap 3

Dla ozdoby, użyj liści laurowych, obwiń je wokół roladki, i również nadziej na wykałaczki. Do naczynia żaroodpornego wlej 10 ml oliwy z oliwek. Roladki ułóż w odległości 2 cm od siebie, tak aby się nie dotykały. Potrawę polej 10 ml soku z cytryny i piecz 12 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku, w temperaturze 180°C.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE