Aromatyczna świąteczna zupa piernikowa – moczka

 Aromatyczna świąteczna zupa piernikowa – moczka  Aromatyczna świąteczna zupa piernikowa – moczka
Słodka śląska tradycja pysznych świątecznych przysmaków. Zupa z piernika, zwana także moczką to tradycyjne danie śląskie podawane w wigilijny wieczór. Jest pyszna, aromatyczna, bogata, pełna bakaliowych niespodzianek, a do tego słodka i sycąca, więc śmiało można traktować ją jako wspaniały świąteczny deser. Moczka świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno, jej gęstość reguluje się dopasowując do własnych upodobań.
30 MIN
3/10
  • 200 g suszonych śliwek
  • 400 g rodzynek
  • 200 g daktyli
  • 200 g orzechów laskowych
  • 200 g migdałów
  • 250 g pierników Lambertz – bogato oblanych prawdziwą czekoladą deserową
  • 3 duże łyżki miodu
  • Szczypta chilli i cynamonu
  • 2-3 litry wody
  • Pomarańcza

Co przygotować?

  • garnek

Przygotowanie

Przygotować 2 litry wody. Pierniki w czekoladzie pokruszyć lub pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wody, dodać też miód i pokrojone śliwki suszone. Całość zagotować mieszając. Następnie dodać sok z wyciśniętej pomarańczy, pozostałe bakalie pokrojone na drobniejsze kawałki, przyprawy i ewentualnie resztę wody, aby uzyskać pożądaną gęstość. Zupa wg upodobań może być rzadsza lub gęstsza, dlatego wodę dodaje się stopniowo. Wzorcowa Moczka powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu, jednak równie dobrze można serwować ją w nieco gęstszej konsystencji budyniowej. Całość jeszcze raz zagotować na wolnym ogniu mieszając. Gotową Moczkę przelać do ozdobnych talerzy lub salaterek, dowolnie przyozdobić bakaliami. Gotowe! Smacznego!

Porada: Moczka doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Można więc serwować ją w formie gorącej zupy lub chłodnego deseru budyniowego.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE