Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn

Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn
Chrupiące kotlety w intensywnej marynacie.
60 MIN
4/10
  • 1 kg wieprzowiny (pociętej na porcje kotletów)
  • 80 g łupanych pistacji
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryn Limmi
  • 20 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 1 kg wieprzowiny (pociętej na porcje kotletów)
  • 80 g łupanych pistacji
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryn Limmi
  • 20 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Co przygotować?

  • patelnię do smażenia

Przygotowanie

Przygotuj składniki na panierkę: oberwij z gałązek listki ziół i posiekaj je razem z obłupanymi i zmielonymi pistacjami. Przesyp składniki na patelnię, dodaj do nich mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i przemieszaj składniki. Przygotuj mięso: roztłucz porcje mięsa na płaskie kawałki – kotlety. Do dużej patelni wlej sok z cytryn i włóż do niej mięso na kilka minut, tak, aby się namoczyło.

Smażenie

Kotlety obtaczaj ze wszystkich stron w przygotowanej wcześniej mieszance na panierkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kotlety ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie przekładaj na patelni mięso, tak aby usmażyło się równo z obu stron. Panierka kotletów powinna mieć złoty, zarumieniony kolor. Chrupiące kotleciki podawaj z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE