Przygotowanie naszej zupy pieczarkowej rozpoczynamy od obrania warzyw (cebula, marchew). Marchew kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Następnie na przygotowanej wcześniej patelni rozgrzewamy olej i przez 2-3 minuty podsmażamy cebulę, którą na koniec doprawiamy lekko solą i pieprzem.
Następnie dorzucamy pieczarki - czyli główny składnik naszej zupy i całość smażymy (do miękkości).
Do przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego (naszej bazy do zupy) wrzucamy marchewkę, a po 2-3 minutach dorzucamy z patelni cebulę i pieczarki (bez tłuszczu). Całość gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Całość po tym okresie powinna być w pełni gotowa do podania.
Zupa najlepiej smakuje z makaronem typu rurki, bądź 'kokardki'.