Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa Zupa pieczarkowa Zupa pieczarkowa
Tradycyjna zupa pieczarkowa
60 MIN
5/10
  • natka pietruszki
  • pieczarki (0,5 kg.)
  • marchew (1-2 sztuki)
  • cebula (1-2 sztuki)
  • bulion drobiowy
  • olej
  • sól
  • pieprz

Co przygotować?

  • garnek (3 l.)
  • patelnię

Przygotowanie zupy pieczarkowej

Przygotowanie naszej zupy pieczarkowej rozpoczynamy od obrania warzyw (cebula, marchew). Marchew kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Następnie na przygotowanej wcześniej patelni rozgrzewamy olej i przez 2-3 minuty podsmażamy cebulę, którą na koniec doprawiamy lekko solą i pieprzem.

Następnie dorzucamy pieczarki - czyli główny składnik naszej zupy i całość smażymy (do miękkości).

Do przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego (naszej bazy do zupy) wrzucamy marchewkę, a po 2-3 minutach dorzucamy z patelni cebulę i pieczarki (bez tłuszczu). Całość gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Całość po tym okresie powinna być w pełni gotowa do podania.

Zupa najlepiej smakuje z makaronem typu rurki, bądź 'kokardki'.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE