Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara
Pyszny makaron, gdzie głównymi składnikami są: boczek, jajka i ser.
30 MIN
2/10
  • 350g makaronu spaghetti Arrighi
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • 100g startego sera pecorino lub parmezanu
  • pieprz do smaku
  • 4 żółtka + 1 całe jajko

Co przygotować?

  • patelnia

Przygotowanie

Ugotuj makaron al dente w dużej ilości lekko osolonej wody.

Wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony w kostkę lub cienkie paseczki boczek i poczekaj chwilę, aż wytopi się z niego tłuszcz i się zarumieni. Odstaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.


Dalszy etap

W międzyczasie rozbij jajko i żółtka w dużej misce, dodaj tarty ser i dopraw pieprzem.

Mieszając dokładnie dodaj przestudzony boczek. Odcedź makaron i od razu wymieszaj go dokładnie z przygotowanym jajecznym sosem. Podawaj od razu.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE