Pizza z mozzarellą i rukolą

Pizza z mozzarellą i rukolą
Potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji z mozzarellą i rukolą.
60 MIN
5/10
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce Valfrutta
  • 300g mąki do ciasta na pizzę
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 duża kulka sera typu mozzarella
  • 100g rukoli
  • oliwa z oliwek Olitalia
  • sól i pieprz

Co przygotować?

  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia

Ciasto

• Wymieszaj w misce mąkę, dodaj drożdże i cztery łyżki stołowe oliwy. Dolej wodę i zagnieć ciasto na miękką i elastyczną masę. Możesz użyć do tego miksera. Przykryj miskę ściereczką z materiału i odłóż na godzinę, aby drożdże mogły urosnąć.

• Posyp blat mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Rozłóż ciasto na blacie i rozwałkuj do grubości 0,5 cm.

Pieczenie

• Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Rozłóż ciasto na blasze i rozsmaruj na nim równomiernie pomidory krojone. Na wierzchu ułóż pokrojony w cienkie plasterki ser. Dopraw całość solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Piecz w wysokiej temperaturze przez około 10 minut.

• Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjmij ją z piekarnika. Udekoruj pizzę rukolą.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE