Szaszłyki z łososiem i ananasem

Szaszłyki z łososiem i ananasem
Egzotyczne szaszłyki w wyśmienitej marynacie
30 MIN
4/10
  • • 200 g ananasa
  • • 250 g filetu z łososia
  • • 40 listków mięty
  • • 3 gałązki tymianku
  • • 3 gałązki kopru
  • • 3 g różowego pieprzu
  • • 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
  • • 30 ml soku z cytryn Limmi
  • • sól

Co przygotować?

  • patelnię do smażenia
  • folia aluminiowa

Przygotowanie

• Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm).

• Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.

Marynowanie

• Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki

• Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny.

Smażenie

• Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE