Polędwica wołowa z octem balsamicznym

Polędwica wołowa z octem balsamicznym Polędwica wołowa z octem balsamicznym Polędwica wołowa z octem balsamicznym
Polędwica z sosem na bazie octu balsamicznego.
60 MIN
5/10
  • 700 g polędwicy wołowej
  • 200 ml octu balsamicznego Ponti
  • 150 ml wody
  • mąka do obtaczania
  • 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 4 łyżki masła
  • rukola lub szparagi
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz

Co przygotować?

  • patelnię do smażenia

Przygotowanie

• Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, otaczamy w mące.

• Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10–15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu. Na koniec dodajemy masło.

Ziemniaki

• W międzyczasie ziemniaki obgotowujemy przez 5–6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200°C (ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki).

• Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE