Lasagne z pesto bazyliowym

Lasagne z pesto bazyliowym
Lasagne z pesto bazyliowym
60 MIN
3/10
  • 500 g płatów lasagne • słoiczek Ponti Pesto alla Genovese • 40 g mąki • 40 g masła • 400 ml mleka • sól • parmezan
  • 500 g płatów lasagne
  • słoiczek Ponti Pesto alla Genovese
  • 40 g mąki
  • 40 g masła
  • 400 ml mleka
  • sól
  • parmezan

Co przygotować?

przygotowanie

• Nagrzej piekarnik do 190°. W osolonej wodzie ugotuj płaty lasagne kilka minut. Odcedź je i wyłóż na płasko.

• Przygotuj sos beszamelowy : podgrzej 300 ml mleka w garnku, dodaj masło i sól. Pozostałe zimne mleko zmieszaj w osobnym naczyniu z mąką i powoli dodaj do prawie gotującego się mleka z masłem dokładnie mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki.

• Na końcu zmieszaj sos beszamelowy z Ponti Pesto alla Genovese. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i rozprowadź 2 łyżki bazyliowego sosu beszamelowego na spodzie.
• Ułóż płaty lasagne i na wierzchu warstwę sosu. Powtórz analogicznie kolejne warstwy i zakończ ostatnią pozostałym sosem i posyp tartym parmezanem.
• Zapiekaj 30 minut i po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed podaniem.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE