Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym Pulpety w sosie pomidorowym
Gotowana potrawa mięsna na bazie mielonego mięsa, w sosie pomidorowym.
60 MIN
5/10
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • papryka ostra
  • sól
  • dwie cebule
  • jajko
  • mięso wieprzowo-wołowe (500g)
  • bułka tarta
  • pomidory w puszce
  • olej
  • bulion

Co przygotować?

  • patelnię do smażenia
  • miskę na mięso

Przygotowanie

Pokroić cebulę w kostkę, podsmażyć na oleju. Gdy cebula zeszkli się, dodać do miski z mięsem mielonym. Wbić jajko, dodać 1-2 łyżki byłki tartej, doprawić solą, pieprzem, papryka ostrą i ziołami prowansalskimi. Całość wymieszać i odstawić na 15 min, aby mięso "przegryzło się". Następnie formujemy pulpety, wielkość wedle uznania - obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Gdy mięso podsmaży się z obu stron, wlewamy ok 300 ml bulionu oraz wrzucamy pomidory z puszki. Wsypujemy jeszcze trochę ziół prowansalskich. Gotować całość na małym ogniu, po ok. 25 min, danie powinno być gotowe. Idealnie smakuje z ziemniakami i mizerią.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE