Zupa kurkowa

Zupa kurkowa Zupa kurkowa
Smaczna zupa ze świeżych kurek, idealna propozycja na letnie bądź jesienne menu
>60 MIN
5/10
  • 1 udko z kurczaka
  • ok. 250-300g kurek
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Co przygotować?

  • Garnek (3 l.)

Przygotowanie zupy kurkowej

Udko z kurczaka umyj, zalej zimną wodą i zagotuj. Do smaku dodaj soli, ziela angielskiego, liścia laurowego. Bulion posłuży jako baza do zupy kurkowej. Po ugotowaniu, udko wyciągnij z naszej bazy i obierz mięso, które posłuży w następnym etapie jako dodatek do zupy.

Kurki dokładnie wymyj, i zagotuj (5/10 minut). Następnie odcedź pozostałą z gotowania wodę i wyłóż grzyby do oddzielnej miski.

Cebulę obierz i dodaj do wywaru (bulion). Marchewkę obierz i pokrój w plastry. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Całość dodaj do naszej zupy, cały czas gotując na lekkim ogniu. W ostatnim etapie dodaj nasze kurki oraz wcześniej przygotowane mięso z udka kurczaka. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut do miękkości wszystkich składników. Na koniec dodaj dla uzyskania odpowiedniej konsystencji śmietankę do zup (niewielką ilość dla uzyskania koloru).

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE