Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana
Potrawa na bazie poszatkowanej kapusty i przesmażonych skwarek
60 MIN
3/10
  • koncentrat
  • 0.2 kg boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • pół główki kapusty białej
  • sól
  • pieprz
  • litr wody
  • koperek
  • cukier

Co przygotować?

  • garnek do gotowania
  • deskę do krojenia

Przygotowanie

Poszatkować pół główki białej kapusty, wrzucić do dużego garnka i zalać litrem wody - wsypać 2 łyżeczki soli. W międzyczasie pokroić w kostkę wędzony boczek oraz cebulę w piórka. Przesmażyć na patelni - bez dodatku oleju, z boczku wypłynie tłuszcz. Gdy kapusta trochę się przegotuje, wrzucić usmażony boczek z cebulą. Dodać koncentratu pomidorowego, dosypać 2-3 łyżeczki cukru i dopieprzyć dla smaku. Gdy danie będzie prawie gotowe dodać posiekany koperek. Kapusta idealnie pasuje do tradycyjnego schabowego.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE