Kluski śląskie

Kluski śląskie
Kluski śląskie to doskonały dodatek do dań obiadowych z mięsem. Dodatkowo można je podać z gulaszem, sosem grzybowym lub np. ze zarumienionym boczkiem.
60 MIN
6/10
  • 1kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Co przygotować?

  • Garnek do gotowania ziemniaków i klusków
  • Miska do wyrobienia klusków

Przygotowanie klusków śląskich

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie już ugotowane mielimy w maszynce (lub przeciskamy przez praskę). Ugniatamy tak przygotowane ziemniaki w misce, którą dzielimy na 4 części. Jedną cześć wyjmujemy. W pozostałe, wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy 1 jajko. Całość ciasta zagniatamy, aż uzyskamy taką konsystencję, która będzie odrywać się od naszej ręki.

Z ciasta formujemy kuliste kluski i palcem wygniatamy w każdej z nich niewielką dziurkę. Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonego wrzątku i mieszamy celem zapobiegnięcia przywierania do dna garnka. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Następnie wyjmujemy i odcedzamy wodę. Nasze kluski są już gotowe do spożycia.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE