Spaghetti z suszonymi pomidorami i gorgonzolą

Spaghetti z suszonymi pomidorami i gorgonzolą Spaghetti z suszonymi pomidorami i gorgonzolą
Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą
30 MIN
3/10
  • 500 g makaronu spaghetti
  • słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti
  • 300 g sera gorgonzola
  • 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • 3 garści rukoli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz (opcjonalnie)

Co przygotować?

  • patelnię
  • garnek

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE