Barszcz czerwony

Barszcz czerwony
Barszcz czerwony – zupa popularna w krajach Europy Centralnej i Wschodniej.
>60 MIN
6/10
  • ok. 1kg buraków
  • włoszczyzna do przygotowania bulionu
  • 2 jabłka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Co przygotować?

  • Garnek na barszcz (ok. 3 litrowy)

Przygotowanie

Na początku musimy przygotować bulion warzywny. Gdy bulion będzie już gotowy do garnka wrzucamy wcześniej obrane i pokrojone w ćwiartki buraki. Po ok. 10-15 minutach gotowania dodajemy pokrojone również w ćwiartki jabłka ze skórką oraz 2-3 ząbki czosnku. Całość wywaru gotujemy ok. 15-20 minut. Po ugotowaniu całość odstawiamy na ok. 1 godzinę. Następnie barszcz przecedzamy (aby w garnku pozostał sam płyn). Ponownie powoli gotujemy nasz barszcz i dodajemy do niego majeranek, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Otrzymamy w ten sposób wyrazisty kolor barszczu.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE