Baba wielkanocna w wedlowskiej białej czekoladzie

Baba wielkanocna w wedlowskiej białej czekoladzie
Tradycyjna, świąteczna babka z wykorzystaniem czekolady od E.Wedel.
>60 MIN
5/10
  • 5 żółtek
  • 3 jajka
  • 200ml mleka
  • 80g świeżych drożdży
  • 200g cukru
  • 200g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 100g czekolady mlecznej E.Wedel
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 200 g masła
  • 1g soli (szczypta)
  • 900 g mąki pszennej
  • 100g czekolady białej E.Wedel
  • 30g masła
  • Masło do wysmarowania formy.

Co przygotować?

  • formę do pieczenia baby

Krok 1.

Mleko z cukrem podgrzać do temperatury maksymalnie 35 stopni. Dodać pokruszone drożdże i część mąki, zrobić rozczyn, pozostawić go na 20 – 30 minut w ciepłym miejscu.

Dodać do rozczynu ubite żółtka połączone z jajami, pozostała część mąki z solą zagnieść ciasto drożdżowe. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone letnie masło, ciasto dokładnie wyrobić. Pozostawić je na 15 – 20 minut, aby lekko wyrosło.

Krok 2.

Dodać połamane czekolady E.Wedel i posiekaną w kostkę skórkę pomarańczową. Całość ponownie wyrobić i pozostawić na 15 – 20 minut w ciepłym miejscu.

Formę do babki wysmarować masłem, wyłożyć ciasto do 2/3 wysokości formy i pozostawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło. Piec 40 -50 minut w temperaturze 180 stopni. Resztę czekolady E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło. Tak przygotowaną i ostudzoną masą udekorować babę.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE