Złociste krewetki królewskie w sosie imbirowym

Złociste krewetki królewskie w sosie imbirowym
krewetki królewskie, ryż
60 MIN
3/10
  • 2 łyżki octu winnego
  • sos tabasco
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z imbiru
  • 2 łyżki imbiru marynowanego
  • 250 g krewetek królewskich
  • 1 torebka Ryżu Basmati marki Britta
  • 1 limonka
  • gałązki kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Co przygotować?

  • blender, malakser

Przygotowanie

Ryż Basmati marki Britta ugotuj w osolonej wodzie. Dla podkreślenia smaku możesz dodać 1 ząbek czosnku podsmażony na 2 łyżkach oliwy. Krewetki usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek przez około minutę z każdej strony.

Sos: Do naczynia wlej 100 ml oliwy z oliwek i dolej ocet winny. Dodaj dwa całe ząbki czosnku, 2 łyżki imbiru marynowanego, 2 łyżki soku z limonki, 3 krople tabasco.

Wszystkie składniki zmiksuj, a gotowy sos przetrzyj przez sitko.
Ryż marki Britta ułóż na środku talerza, obłóż krewetkami, udekoruj pokrojoną w cząstki limonką i gałązkami kolendry. Sos podawaj w kokilce.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE