Delikatna pierś kurczaka w aromatycznym pomidorowym sosie

Delikatna pierś kurczaka w aromatycznym pomidorowym sosie
Delikatna pierś kurczaka
60 MIN
4/10
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 2 marchewki
  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 torebka Ryżu Białego marki Britta
  • ok.100 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Co przygotować?

  • patelnię
  • garnek do gotowania

Przygotowanie

Opłukane piersi z kurczaka natrzyj roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Skrop obficie oliwą. Odstaw na 2 godziny do lodówki.

Sos: Do podgrzanej oliwy z oliwek dodaj pokrojone ząbki czosnku i przyrumień na złoty kolor. Dołóż pomidory i duś przez 20 minut. Odstaw na chwilę, aż przestygnie, a następnie przetrzyj przez drobne sitko. Przypraw do smaku.

Kalafior, brokuły i marchew ugotuj osobno al dente w posolonej wodzie. Ugotuj ryż biały marki Britta wg. przepisu na opakowaniu. Do smaku możesz dodać 2 łyżki oliwy i podsmażone wcześniej na oliwie posiekane ząbki czosnku.

Zamarynowanego kurczaka usmaż na patelni. Kurczaka z ryżem białym marki Britta ułóż na talerzu, ozdób warzywami. Danie serwuj z aromatycznym sosem pomidorowym.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE