Cielęcina duszona po kreolsku

Cielęcina duszona po kreolsku
Danie z cielęciny
60 MIN
3/10
  • 1kg cielęciny (filet)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 100 g szparagów (poza sezonem mogą być ze słoika)
  • 200 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 700 g przecieru pomidorowego Valfrutta
  • 100 ml białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • szafran do smaku
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól i pieprz do smaku

Co przygotować?

  • patelnię

Przygotowanie

Cielęcinę pokrój w medialony i natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem. Podsmaż ją na oliwie z oliwek wraz z posiekanym czosnkiem. Następnie dorzuć pokrojoną w kostki marchew i pieczarki. Po chwili dolej wino i pozwól mu odparować. Szafran rozpuść w małej ilości wody i dodaj go wraz z przecierem pomidorowym. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 20 minut. Na koniec dodaj przepołowione wzdłuż szparagi i gotuj jeszcze następne 3 minuty. Potrawę podawaj udekorowaną szparagami pieprzem. Gotuj ok. 10 minut, a następnie dodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE