Penne z sosem bolognese

Penne z sosem bolognese Penne z sosem bolognese Penne z sosem bolognese Penne z sosem bolognese Penne z sosem bolognese Penne z sosem bolognese Penne z sosem bolognese Penne z sosem bolognese Penne z sosem bolognese Penne z sosem bolognese Penne z sosem bolognese Penne z sosem bolognese
Popularne danie w wersji z makaronem penne.
60 MIN
4/10
  • łyżka koncentrau pomidorowego
  • puszka pomidorów
  • mięso mielone - z łopatki 500g
  • papryczka habanero
  • czosnek
  • cebula
  • marchewka
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • bazylia
  • oregano
  • czerwone wino wytrawne

Co przygotować?

  • patelnię do smażenia
  • garnek do gotowania

Przygotowanie

Na rozgrzaną patelnię wrzucić czosnek z odrobiną papryczki habanero, po 2 minutach dodać posiekane 2 cebule. Gdy cebula zeszkli się, dodać mięso mielone, doprawić solą i pieprzem. Mięso często mieszać, aby rozdrobniło się. Po 4-5 minutach, dorzucić wcześniej z tartą marchewkę, całość wymieszać. Do dania dodać puszkę pomidorów, wymieszać i dodać jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego. Do smaku wsypać łyżeczkę cukru, do dania wlać 100ml czerwonego, wytrawnego wina. Gdy nieco zredukuje się dosypać bazylię i oregano. Danie podawać na ciepło z makaronem, np. penne czy spaghetti.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE