Smażony ryż z kiełbasą i warzywami

Smażony ryż z kiełbasą i warzywami Smażony ryż z kiełbasą i warzywami Smażony ryż z kiełbasą i warzywami Smażony ryż z kiełbasą i warzywami Smażony ryż z kiełbasą i warzywami Smażony ryż z kiełbasą i warzywami Smażony ryż z kiełbasą i warzywami Smażony ryż z kiełbasą i warzywami
Smażony ryż na ostro z kiełbasą i warzywami
30 MIN
3/10
  • marchewska
  • cebula
  • papryka czerwona
  • papryka ostra w proszku
  • kiełbasa
  • ryż
  • pieczarki
  • fasolka szparagowa
  • groszek
  • sól
  • cukier
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • szczypiorek

Co przygotować?

  • deskę do krojenia
  • patelnię do smażenia

Przygotowanie

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę lub paski, to samo zrobić z kiełbasą. Na rozgrzany olej wrzucić wcześniej pokrojoną kiełbasę - gdy się trochę podsmaży, wrzucić pokrojone warzywa. Całość smażyć na dużym ogniu, często mieszając. Doprawić solą, cukrem i papryką ostrą - ilość wedle uznania. Po 4-5 minutach dodać fasolkę szparagową oraz groszek, posypać ziołami prowansalskimi i kontynuować smażenie. Gdy warzywa nieco zmiękną dodać ugotowany ryż (najlepiej dzień wcześniej) i wymieszać z potrawą. Po około 5 minutach danie będzie gotowe. Po wyłożeniu na talerz, posypać szczypiorkiem.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE