Orientalna karkówka

Orientalna karkówka Orientalna karkówka Orientalna karkówka Orientalna karkówka Orientalna karkówka
Karkówka zapiekana z przyprawami korzennymi.
>60 MIN
7/10
  • 600-700g karkówki
  • 2 duże cebule
  • pomidorki cherry
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • sok z limonki
  • 2cm korzenia imbiru
  • kumin
  • curry
  • cynamon
  • goździki
  • miód
  • papryczka chili

Co przygotować?

  • deskę do krojenia
  • patelnię
  • naczynie żaroodporne

Przygotowanie mięsa

Karkówkę pokroić na plastry grubości 1,5cm. Przyprawić solą, pieprzem i mielona papryką. Usmażyć na złocisty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Przygotowanie warzyw

Cebulę pokroić w gruba kostkę i podsmażyć na patelni po mięsie. Dodać przecier pomidorowy. Wsypać przyprawy: kumin, curry, cynamon, mielone goździki, sól według uznania. Doprawić jeszcze miodem, sokiem z limonki i papryczką chili.

Pieczenie

Sos z cebulą wyłożyć na mięso. Na wierzchu dodać pomidorki cherry. Piec pod przykryciem przez 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C. Najlepiej Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE