Gulasz z pieczarkami i chrzanem

Gulasz z pieczarkami i chrzanem Gulasz z pieczarkami i chrzanem Gulasz z pieczarkami i chrzanem Gulasz z pieczarkami i chrzanem Gulasz z pieczarkami i chrzanem
Kremowy gulasz z łopatki wieprzowej z nutą chrzanu.
60 MIN
5/10
  • 500g łopatki wieprzowej
  • 4 pieczarki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • śmietana kremówka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Co przygotować?

  • garnek
  • patelnię
  • deskę do krojenia

Przygotowanie mięsa

Mięso pokroić w kostkę o boku 3cm. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Usmażyć na patelni na złoty kolor. Przełożyć do garnka.

Przygotowanie warzyw

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na tej samej patelni, na której smażono mięso, zeszklić cebulę. Posolić i popieprzyć. Następnie dodać pieczarki. Smażyć do momentu, aż pieczarki się skurczą i będą miały złocisty kolor. Przełożyć do garnka.

Gotowanie

Warzywa i mięso w garnku zalać około szklanką wody. Dusić na małym ogniu przez 25 minut. Po tym czasie dodać chrzan i kremówkę. Zagęścić mieszanką wody i mąki (1 łyżeczka wystarczy). Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba. Podawać z kaszą gryczaną.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE