Szarlotka z karmelem

Szarlotka z karmelem Szarlotka z karmelem Szarlotka z karmelem Szarlotka z karmelem Szarlotka z karmelem
Szarlotka z musem jabłkowym i karmelem na kruchym cieście.
>60 MIN
6/10
  • 340g mąki pszennej
  • 300g masła
  • 900g musu jabłkowego
  • 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 150ml śmietany kremówki (30%)
  • sól

Co przygotować?

  • tortownicę
  • patelnię/garnek
  • garnek

Przygotowanie ciasta

Do miski wsypać mąkę i podzielone na małe kawałki, miękkie masło. Dodać sól. Całość zagnieść, podzielić na dwa równe kawałki i włożyć do lodówki na minimum 15 minut, żeby ciasto trochę stwardniało. Po tym czasie wyłożyć spód formy ciastem (bez brzegów) i nakłuć widelcem, żeby nie urosło. Ciec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Czynności powtórzyć przy drugim spodzie.

Przygotowanie musu i karmelu

W 250ml wrzątku rozpuścić galaretki, odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozsypać równo cukier i podgrzewając na bardzo małym ogniu, czekać aż zacznie się topić. Gdy cały cukier się roztopi, dodać łyżkę masła i śmietankę. Mieszać do momentu, aż śmietanka wyparuje i zostanie gęsty karmel.

Nakładanie

Na spód wylać karmel. Następnie wyłożyć mus jabłkowy wymieszany z tężejącą galaretką. Na wierzchu posypać pokruszonym, drugim spodem ciasta. Odstawić do lodówki, żeby galaretka zastygła.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE