Tarta z kaszy jaglanej z brokułami

Tarta z kaszy jaglanej z brokułami Tarta z kaszy jaglanej z brokułami Tarta z kaszy jaglanej z brokułami Tarta z kaszy jaglanej z brokułami Tarta z kaszy jaglanej z brokułami
Zdrowa tarta z brokułami i sosem beszamelowym.
60 MIN
5/10
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 300g brokułów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 500ml mleka
  • bułka tarka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • cukier

Co przygotować?

  • 2 garnki
  • formę do tarty

Przygotowanie spodu tarty

W garnku, w osolonej wodzie ugotować kaszę jaglaną w proporcji 1:2. Gdy kasza wchłonie całą wodę, odstawić do wystygnięcia. Później dodać rozmącone jajka, sól, pieprz i oliwę. Starannie wymieszać. Wyłożyć do formy i mocno docisnąć. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 15-20, aż będzie lekko rumiana.

Przygotowanie sosu i brokułów

We wrzącej, osolonej i posłodzonej wodzie ugotować różyczki brokułów (w odkrytym garnku), około 5min. Następnie zblanszować w zimnej wodze. W tym samym czasie, roztopić w garnku masło, dodać mąkę i mieszać do momentu połączenia się składników. Następnie dodawać mleko w kilku częściach. Po dodaniu całego mleka, przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową.

Pieczenie

Na upieczony spód wylać 1/3 sosu. Ułożyć brokuły i zalać pozostała częścią sosu. Na wierzchu posypać bułka tartą. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut, aż bułka na wierzchu zacznie się rumienić.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE