Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym to dość popularne rozwiązanie na pyszną przekąskę.
30 MIN
6/10
  • 1 ząbek czosnku
  • 1, 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki musztardy łagodnej (np. delikatesowej lub stołowej)
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 5 łyżek śmietany (18%) lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • ocet (kilka kropel)
  • śledzie (1 słoik) marynowane w oleju lub Matjas

Co przygotować?

  • Salaterke (dużą) na śledzie
  • Salaterkę na przygotowanie sosu

Przygotowanie śledzi i sosu musztardowego

Na początku śledzie wyjmujemy z zalewy, płukamy i kroimy w paski.

Cebulę siekamy w drobniutkie maski i zalewamy wrzątkiem. Następnie odcedzamy. Majonez mieszkamy ze śmietaną (lub jogurtem naturalnym - w zależności od wybranej opcji), dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę (zarówno rosyjską - ostrą jak i delikatesową). Do całości dodajemy przyprawy oraz kilka kropel octu. Całość odstawiamy na około godzinę do lodówki.

Później całość śledzi mieszamy z sosem. I gotowe!

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE