Spaghetti z kiełbasą w sosie pomidorowym

Spaghetti z kiełbasą w sosie pomidorowym
Spaghetti to najpopularniejszy typ makaronu. Jest to także danie typowe dla kuchni włoskiej. Spaghetti z kiełbasą w sosie pomidorowym to ciekawa, polska odsłona tej potrawy. Tradycyjna kiełbasa śląska, wędzona w gorącym dymie, nada temu daniu swojskiego smaku, a biały ocet winny niepowtarzalnego, wykwintnego aromatu.
30 MIN
4/10
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki białego octu winnego Ponti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 300 g makaronu spaghetti de Cecco
  • 200 g kiełbasy śląskiej
  • 2 puszki krojonych pomidorów z czosnkiem Valfrutta
  • suszona bazylia
  • 1 biała cebula
  • sól i pieprz

Co przygotować?

  • patelnia

Gotowanie makaronu

Makaron De Cecco gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek, aby makaron się nie kleił.

Podsmażanie

W międzyczasie na patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy oregano, bazylię i dodajemy ocet winny Ponti. Następnie wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów z czosnkiem i całość doprowadzamy do wrzenia. Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę śląską i cebulę. Dodajemy kiełbasę do przygotowanego sosu pomidorowego i całość dusimy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy listkiem bazylii.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE